dimarts, 22 de gener del 2013

Treballs propicis segons les fases de la lluna

Treballs propicis segons les fases de la lluna

Quart Creixent:


Època de plantes de fulla
Propicia per sembrar espàrrecs, bròquil, col, coliflor, enciam, julivert, espinacs, cogombres, cereals i grans en general.
Les plantes ja germinades presenten un creixement ràpid i uniforme, tant de fullatge com d'arrel.

Les llavors de germinació ràpida es desenvolupen molt (aquestes es poden sembrar durant aquesta etapa o durant l'etapa immediata anterior) es sembren dos o tres dies abans o just durant la Lluna Nova.
Les llavors de germinació lenta no es donen molt en aquesta etapa.
 


 Lluna Plena: 



Época de plantes de fruit
Propicia per sembrar fesols, pèsols, albergínia, melons, síndria, pebrots, carbassa, tomàquets, cereals, grans i llavors de flors en general així com també, tot tipus de plantes que creixen en altura i donen fruits.
Durant aquest període hi ha poc creixement d'arrels i molt en el fullatge. No es sembren estaques o esqueixos (reproducció vegetativa) perquè es deshidraten a causa de la pèrdua dels seus líquids interns, però és recomanable fer trasplantaments de plantes d'un crestall a un altre, ja que es dóna un creixement ràpid de la tija i es produeix abundant fullatge , però no així de l'arrel.

També quan sigui el moment adequat per a això es comencen les tasques de collita (sobretot durant l'estiu i la tardor) d'igual manera, és una fase propícia per treure el fem dels corrals, així com per voltejar el compost i tallar canya o sembrar arbres fruiters (tres o quatre dies abans de la Lluna plena).



Quart Minvant:


Època de plantes d'arrel i bulb
Propicia per sembrar remolatxa, pastanaga, xicoira, xirivia, patates, ravenissa, naps, cebes, arrels i tubercles en general.
Es fan trasplantaments de plantes, amb l'objectiu d'enfortir l'arrel, com ara les estaques de les carxoferes, ja que en aquest període creixen i es desenvolupen més les arrels que la tija, així com també es dóna poca producció de fullatge.

Es sembren tot tipus de llavors de germinació lenta.

També durant aquest període és molt adient continuar les activitats de collita segons sigui l'estació. Es recomana fer podes (fullatge) i tallar fusta preferiblement en Lluna minvant ja que es produeix bona cicatrització.

 Lluna Nova:



Propicia per llaurar la terra, l'extracció de males herbes, desherbat d'adventícies, passar el motocultor, aireig i neteja de la terra per a la nova collita. Un cop ja net i preparat el terreny de sembra, és molt comú que dos o tres dies abans que ocorri la fase de Lluna Nova se sembren totes aquelles llavors de germinació ràpida com ho són l'arròs, frijol, blat de moro, hortalisses, etc. perquè quan germini la llavor i passada aquesta, d'un estat vida latent a període de completa activitat en creixement, coincideixi això, just amb la fase lunar que precisament l'ajudarà a fomentar encara més aquest desenvolupament (de Lluna Nova a Quart Creixent).
S'efectuen la sembra d'empelts, estaques o esqueixos, sobretot si està molt pròxima la Lluna Nova.

Durant aquest període hi ha poc desenvolupament d'arrels, tija i fulles, és en general una etapa de poc o de cap creixement vegetal, és considerat com un període de repos.


  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

fes el comentari o pregunta. Si vols es clar